Ce este coaching-ul?

Ce este coaching-ul?

Coaching-ul este un parteneriat creativ pe care il dezvolti impreuna cu clientul tau. Obiectivul este generarea si implementarea unor schimbari specifice si semnificative in viata personala si/ sau profesionala a clientului tau.

Orientat catre client

Sa ai incredere in resursele interne ale clientului tau, sa ii respecti agenda si ceea ce rezulta in urma procesului. Coachingul nu este despre a da sfaturi.

Orientat catre solutii

Sa iti determini clientul sa se indrepte catre ceea ce isi doreste sa obtina, in loc sa se concentreze pe experiente trecute sau pe motivele care il nemultumesc acum.

Orientat catre actiune

Sa urmaresti sa obtii schimbarea, prin intermediul unor etape specifice si inspirationale, care sa determine o transformare fundamentala la nivel de atitudine, comportament si formarea obiceiului.

Sistemic

Sa intelegi natura holistica a clientului tau si sa vezi cum se integreaza schimbarile pozitive in imaginea sa de ansamblu.

Consiliere versus Coaching

Spre deosebire de terapeuti si de consilieri, un coach nu se concentreaza pe experientele din copilarie sau pe alte experiente din trecut, care ar putea explica cum este sau ce simte cineva. In schimb, un coach isi ajuta clientii sa-si clarifice singuri ceea ce isi doresc in viitor, de ce isi doresc acel lucru si cum sa il obtina.

Consultanta versus Coaching

Consultantii evalueza nevoile unei organizatii sau ale unei persoane si ofera solutii bazate pe experienta lor de a “rezolva” probleme, solutii pe care, de cele mai multe ori, le si implementeaza pentru clienti. Un coach foloseste instrumente si tehnici pentru a-si ajuta clientii sa genereze propriile solutii si apoi sa ii si determine sa le puna in practica.

Antrenor versus Coach

Cineva care nu este familiar cu coaching-ul, ar putea sa se gandeasca la filmele americane in care apar antrenori de fotbal (coach) – in sport, un antrenor are controlul absolut, el determina atat obiectivele cat si cum trebuie ele atinse. Un antrenor foloseste si el metode de invatare, corectie si management. In coaching-ul de viata/ profesional, lucrurile stau exact pe dos – clientul este cel care seteaza obiectivele.


Noile tale abilitati

Pentru a deveni coach si a-ti ajuta clientii sau echipa sa isi atinga potentialul maxim, ai nevoie de aceste abilitati fundamentale.

Castigarea increderii celorlalti

Coaching-ul creeaza un mediu sigur, care genereaza respect si incredere reciproce. In calitate de coach, vei invata rapid cum sa construiesti relatii cu clientii tai, folosind instrumente simple dar extrem de puternice, precum backtracking-ul. Backtracking-ul iti permite sa iti clarifici informatia nou dobandita si, in acelasi timp, sa iti determini clientul sa fie constient de gandurile sale.

Setarea unor obiective imbatabile

Coaching-ul deschide usa catre un nou si extrem de puternic mod de a seta obiectivele. In calitate de coach, vei fi orientat catre rezultate, vei verifica constant daca clientul tau este pe drumul cel bun si vei lua masuri ca el sa isi indeplineasca obiectivele. Coachii folosesc metoda S.M.A.R.R.T (specific, masurabil, realizabil, realistic, relevant si oportun) pentru stabilirea obiectivelor cat si pentru a se asigura de deplina lor intelegere si asumare de catre clienti.

Mai mult decat sa asculti

Coaching-ul nu este doar despre a-i asculta pe ceilalti; este si despre sintaxa, tonul vocii, limbajul corpului. In calitate de coach, vei invata sa privesti lumea din perspectiva clientilor tai, sa intelegi ce vor ei sa spuna, din perspectiva sistemului lor de valori si al obiectivelor setate. Ascultarea activa este un pas extrem de important catre o comunicare mai buna.

Actiuni pozitive

Coaching-ul exploreaza, in mod sistematic, anumite ingrijorari si oportunitati care sunt esentiale pentru obiectivele clientilor. In calitate de coach, iti vei ajuta clientii sa-si prioritizeze problemele si ii vei ghida atunci cand trebuie sa ia decizii dificile. Retine, coaching-ul NU este despre a oferi sfaturi. Un coach adevarat isi va motiva clientul sa identifice el insusi actiunile pozitive.

Intrebari cu adevarat rascolitoare

Coaching-ul este despre a merge inainte, nu despre a te uita inapoi. In calitate de coach, vei folosi intrebari deschise pentru a afla ce lucruri, sentimente, responsabilitati si actiuni ii determina pe clientii tai sa mearga inainte. Intrebarile deschise sunt un concept simplu, care transforma o conversatie dintr-una plictisitoare si fada, intr-una exuberanta si provocatoare.

Asumarea responsabilitatii

Coaching-ul genereaza schimbari pozitive, pe termen lung. In calitate de coach, vei folosi instrumente de management al timpului care il vor determina pe clientul tau sa fie disciplinat si sa-si asume responsabilitatea pentru rezultatele actiunilor sale. Atunci cand cineva isi asuma responsabilitatea pentru actiunile sale, este vizibil mai usor sa schimbi atitudini si comportamente pentru atingerea obiectivelor setate.


Calatoria ta

Suntem aici pentru a te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivul de a deveni coach, astfel incat sa ii ajuti pe oameni sa isi atinga potentialul.

Sa te gandesti

Ne antrenam mintea pentru a atinge potentialul maxim al carierei noastre. Inainte de a decide ca vrei sa devii coach, intreaba-te ce vrei sa obtii. Iti doresti sa ai mai multa incredere in tine si un venit mai mare? Cum va arata viitorul tau atunci cand vei ajunge in varful carierei tale? Ce temeri interioare trebuie sa depasesti pentru a obtine satisfactie la job? Cu cat stii mai clar ce iti doresti, cu atat mai mult te poate ajuta coachingul sa il si obtii.

Sa discuti despre asta

Noi facem inscrierile un pic altfel. Toti cei cu care vei discuta despre inscrieri sunt coachi profesionisti. Au fost in locul tau, candva. Iti vor pune intrebari rascolitoare care te vor ajuta sa descoperi cum te poate ajuta coaching-ul sa atingi potentialul maxim al carierei tale, sa ai multa incredere in tine si sa obtii satisfactii la job.

Sa incepi trainingul

Suntem foarte flexibili si, de aceea, am creat un curs modular care poate fi urmat in sala de clasa sau online. In Modulele I-IV din “Arta si Stiinta Coachingului” vei invata despre instrumente, abilitati si abordari fundamentale care te vor ajuta sa devii un coach formidabil. Practica duce la perfectiune, de aceea te incurajam sa incepi sa faci coaching chiar dupa Modulul I.

Sa te certifici

Un coach nu se opreste niciodata din invatat; este un angajament pe care ni-l luam fata de noi si de clientii nostri. Acestea fiind spuse, exista totusi nevoia recunoasterii nivelului de abilitati si de profesionalism pe care l-am dobandit in coaching. Pentru un coach acesta este certificarea ICF. In cadrul Modulului V, nu numai ca te ajutam sa iti rafinezi si sa stapanesti abilitatile de coach conform standardelor ICF, dar sa le si depasesti.

Am ajutat peste 40,000 de oameni sa isi atinga obiectivele, si nu ne oprim aici ……!

 

Din 2017, Cteam aduce Erickson Coaching International si in Romania!